fbpx Erasmuse programmi vahetusettevõtja pitsarestorani kogemus Itaalias | Marketingi Instituut
09.03.15

Erasmuse programmi vahetusettevõtja pitsarestorani kogemus Itaalias

Tartust pärit Andri Sikut leidis endale vastuvõtva ettevõtja Itaaliast. Kuivõrd Andri äriplaan nägi ette oma pitsarestorani avamist, tundus Itaalia olevat väga hea kui mitte parim võimalus oma ettevõtluse võlusid avastama minna. Valikuks sai Pistoia linnas olev Alessandro Trinci ettevõte, mille alla kuulub kaks restorani, pitsarestoran „Ristorante Alessandro“ ja lõuna restoran „IL Nuovo Trenino.“

Koostöö meeste vahel algas juba jaanuari alguses ja kohe väga edukalt. Andrit tutvustati Alessandro perele, sõpradele, töökaaslastele, koostööpartneritele ning loomulikult tutvus Andri ka restorani köögipoolega. Praktiline töö hakkas koheselt, Andri õppis tegema pitsatainast, erinevaid tomatikastmeid ning tehnikaid ja nippe pitsa tegemiseks. Teise nädala lõpus käidi hulgilaost koostisosasid ostmas ning külastati Alessandro sõprade restorani.

Kolmandal nädalal hakkas Andri süsteemist juba väga hästi aru saama ning enda tulevaseks ettevõtteks nippe kõrva taha panema. Üks väga suur osa sellest teadmisest oli näiteks erinevate masinate tundmaõppimine. Vastutasuks soojale vastuvõtule, valmistas Andri ka kohalikele Eesti toitu: verivorst, hapukapsas, kartulipuder, kiluvõileiba ja kasukat. „Kõigile meeldis, võeti veel teinegi ports,“ räägib Andri elavalt emotsioonist. Ühel hilisemal korral pakkus Andri kohalikele boršši ja värskekapsa-kurgisalatit mee ja roseepipraga.

Järgmisel nädalal tegeleti grupitoitlustusega, toimus sünnipäev 24 külalisega. „Valmistasime sünnipäevalauale pitsat, erinevaid suupisteid, grillitud liha ja köögivilju ning tiramisut. Õppisin valmistama traditsioonilist Toscana rulaadi ja kirjutasin üles erinevate toitude retsepte. Valmistasin salateid ja küpsetasin saia,“ loetleb Andri ühe üritusega õpitud kogemusi. Hiljem tehti ringkäik Alessandro veinikeldris ning Andri sai maitsta äsjavalminud veini.

Koostöö meeste vahel sujus ka edaspidi. Koos käidi kalal, supermarketis, kohvikutes ja restoranides. Samm-sammult hakkas Andri valmistama ka erinevaid pastasid, koos katsetati uusi retsepte ja tehti menüüs muudatusi. „Ühel õhtul külastasime Alessandro ja tema sõbraga modernset restorani, mille sisustus ja tehnika maksid 2 500 000 eurot. Restorani köögi seinad olid klaasist ja kliendid said jälgida, kuidas nende toitu valmistati,“ räägib Andri veel ühest meeldejäävast kogemusest.

Lisaks tavapärasele tööle restoranides, külastas Andri Itaalia toidumessi, mis jättis talle kustumatu mulje. „Seal oli väga palju köögitehnikat, erinevate toitude esitlejaid ja ka restorane, kes pakkusid väga maitsvaid tooteid. Sain päris palju infot ja ka kontakte, mida oma äri alustades ära saan kasutada,“ räägib Andri messist lähemalt, „Eriti meeldisid mulle pastavalmistamise masinad ja nende nutikad lahendused. Mul on väga hea meel, et minu praktilise töö aeg Itaalias langes kokku selle toidumessiga.“

Kuivõrd Andri pole Itaaliast veel tagasi tulnud, ei oska ta ka hetkel veel oma ettevõtte alustamise edust rääkida. Selge on aga see, et praegu, mil on jäänud veel umbes kuu aega Itaalias olla, on ta juba rohkem rahul kui oleks osanud oodata ning ta ei jõua ära oodata, millal saaks kodumaale naasta ja kõiki õpitud kogemusi rakendama hakata. 

Kommenteeri meie Facebooki lehel